HomeHet coronavirus en de basisregels voor ziekmelding

Het coronavirus en de basisregels voor ziekmelding

De herfst heeft zijn intrede gedaan en ook het coronavirus is nog steeds in ons land. Veel verenigingen hebben daarom vragen over de wettelijke basisregels voor ziekmeldingen en wanneer ziekengeld uitgekeerd wordt. Wij zetten het graag voor u op een rij.

Voor het ziekmelden geldt de wettelijke basisregel dat u een werknemer niet ziek mag melden uitsluitend vanwege een dwingende overheidsmaatregel.

Voorbeelden hiervan zijn maatregelen gericht op thuisblijven bij:

  • lichte gezondheidsklachten,
  • contact met persoon die is besmet met het coronavirus (thuisisolatie),
  • een gedwongen bedrijfssluiting.

In veel gevallen is de werknemer in normale omstandigheden niet (te) ziek om te komen werken. De werknemer moet thuisblijven of in thuisisolatie verblijven vanwege strikte overheidsrichtlijnen in het belang van de volksgezondheid. In dergelijke situaties past geen ziekmelding en betaalt u het loon door.

Als uw werknemer gezondheidsklachten heeft en wel in staat is om te werken, maar volgens de RIVM-richtlijn thuis blijft, dan spreekt u het volgende af:

  • indien er werk beschikbaar is werkt de werknemer thuis,
  • het loon wordt doorbetaald,
  • de werknemer wordt niet ziek gemeld.

Als een werknemer gezondheidsklachten heeft en daardoor niet in staat is om te werken, dan moet u de werknemer uiteraard wel ziek melden.

Let op: De Stichting Waarborgfonds Sportservice keert alleen ziekengeld uit tijdens de ziekte van een werknemer en dus niet wanneer hij of zij thuisblijft vanwege een overheidsmaatregel.