HomeHet coronavirus en sport

Het coronavirus en sport

Het coronavirus bezorgt menig vereniging flink wat kopzorgen. Hoe hou je de club overeind, nu door de maatregelen de inkomsten stagneren, maar de meeste kosten doorlopen? Wij zetten de belangrijkste financiële tips voor sportverenigingen voor u op een rij.

TASO-regeling

Op 10 juli is de Beleidsregel tegemoetkoming amateursportorganisaties COVID-19 (TASO-regeling)gepubliceerd. Deze eenmalige regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die door de coronamaatregelen ten minste 20% aan omzetverlies hebben geleden en nog geen gebruik hebben gemaakt van de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS-regeling). Update: De TASO-regeling is inmiddels afgelopen. 

110 miljoen euro voor sportverenigingen

Met de heropening van de sport voor de jeugd, stelt het kabinet 110 miljoen euro extra beschikbaar voor sportverenigingen die het financieel zwaar hebben. Dit wordt gebruikt om huur kwijt te schelden en voor een eenmalige tegemoetkoming voor verenigingen met een eigen accommodatie die te maken hebben met doorlopende lasten en omzetverlies. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Mogelijkheden om te sporten en voor sportevenementen

De Rijksoverheid heeft een speciale themapagina gepubliceerd gericht op het coronavirus en sport. Hier leest u de laatste informatie over de gevolgen van de uitbraak en de richtlijnen en mogelijkheden om te sporten of deel te nemen aan een sportevenement: pagina Veelgestelde vragen over het coronavirus en sport.

Per 1 juli is het kabinet voor Nederland van een ‘intelligente lockdown’ naar ‘ruimte met regels’ gegaan. Deze stap is per 10 augustus weer enigszins aangescherpt. NOC*NSF heeft een geactualiseerd protocol geschreven voor gemeenten en uitvoerende partijen, om richting geven hoe te handelen. Bekijk het protocol op de website van NOC*NSF. De sportkoepel heeft ook een lijst met veelgestelde vragen opgesteld over het sportprotocol en corona. Ook is er een handreiking over crowdmanagement beschikbaar met praktische tips.

Noodfondsen

Zowel vanuit de overheid als vanuit de gezamenlijke sport (bonden) en banken zijn verschillende noodfondsen en maatregelen aangekondigd om getroffen sportclubs door de coronatijd heen te helpen. Bekijk op welk fonds uw vereniging aanspraak kan maken:

Overheid

NOC*NSF

Overig

  • Versoepeling Aflossingsregels banken en SWS
  • Fondsen van grote sportbonden (in ontwikkeling)
  • Noodfonds Rabobank

Webinars

De afgelopen periode hebben wij in verschillende regio’s webinars georganiseerd voor sportverenigingen. Om hen te voorzien van nuttige informatie en te helpen met tips. NOC*NSF neemt dit stokje nu over met het organiseren van webinars op drie thema’s:

Veelgestelde vragen

Verenigingen kampen met veel vragen. Bijvoorbeeld over het innen van contributie, het betalen van huur, het organiseren van een ALV, het betalen van medewerkers en het plegen van onderhoud nu de sportparken gesloten zijn.

Voor sport specifieke vragen kunt u het beste contact opnemen met uw sportbond. Voor gemeentelijke vragen kunt u terecht bij uw sportambtenaar of verenigingsadviseur.

Het antwoord op heel veel andere vragen vindt u via onze linktips:

Bent u klant van Sportkader Nederland?

De ontwikkelingen rondom de regelingen voor ondernemers die de overheid ter beschikking stelt, volgen elkaar steeds snel op. Wij zijn ons er zeer van bewust dat dit voor veel onduidelijkheid kan zorgen. Daarom proberen wij onze klanten hierover zo juist en volledig mogelijk te informeren via de e-mail. Bij vragen kunt u ook op werkdagen contact opnemen met onze servicedesk op het telefoonnummer 023-205 5040.

Wij willen u er op wijzen dat wij onze informatie altijd sturen naar het mailadres van de contactpersoon, zoals door het bestuur aan ons is doorgegeven. Voor een goede communicatie is het van belang de informatie te delen met de overige bestuurders. Mocht er sprake zijn van wijziging van de contactpersoon en of contactgegevens laat het ons dan ook altijd zo spoedig mogelijk weten. Wij kunnen alleen dan de contactgegevens wijzigen.