HomeAchtergrondenVrijwilligersregeling

Vrijwilligersregeling

Van barmedewerkers tot lijnentrekkers, een sportvereniging kan niet zonder vrijwilligers. Het merendeel gaat aan de slag zonder daarvoor een vergoeding te ontvangen. Maar wilt u ze toch belonen voor de inzet? Wanneer u dit doet conform de vrijwilligersregeling hoeft u geen loonheffing af te dragen.

Wanneer mag u de vrijwilligersregeling toepassen?

 • Wanneer de vrijwilliger het werk niet als beroep doet.
 • Wanneer de vergoeding niet hoger is dan € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar.
  • Let op: Het nieuwe kabinet wil de maximaal onbelaste vrijwilligersvergoeding per 1 januari 2019 verhogen naar € 1.700,-.
  • U mag hierbij de vergoeding aan de vrijwilliger in één keer uitbetalen. Het totaal mag, verdeeld over het aantal maanden dat de vrijwilliger werkt, in die maanden echter niet hoger zijn dan € 150,-. In dat geval dus maximaal 10 maanden.
  • Betaalt u een vergoeding per uur of activiteit? Als richtlijn voor het uurloon kunt u € 4,50 aanhouden als de vrijwilliger 23 jaar of ouder is en € 2,50 voor vrijwilligers die jonger zijn dan 23 jaar. U bent niet verplicht een urenregistratie bij te houden.

Soorten vergoedingen

U kunt twee soorten vergoedingen geven aan uw vrijwilligers:

 1. Financiële vergoedingen
  Naast geld kunt u hierbij ook denken aan vrij besteedbare cadeaubonnen zoals vvv-bonnen, winkelketenbonnen en dinerbonnen. Daarnaast vallen een kilometervergoeding en vacatiegelden hier ook onder. Vacatiegelden zijn vergoedingen die bestuursleden krijgen voor het vervullen van hun functie, zoals voor het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen.
 2. Tegemoetkomingen in natura
  Onder tegemoetkomingen in nature valt alles wat u niet in geld uitbetaalt. Bijvoorbeeld een vrijwilligersfeest, lunches of een cursus of opleiding, zoals een EHBO-cursus, een opleiding tot jeugdtrainer of een cursus sociale hygiëne.

Meer informatie over de vrijwilligersregeling vindt u op de website van de Belastingdienst.

Medewerkers in dienst?

Heeft u naast vrijwilligers ook medewerkers in dienst? Sportkader Nederland ondersteunt u graag in goed werkgeverschap. Bekijk hiervoor eens onze pakketten.